Mi az a Clostridium difficile-fertőzés?
A Clostridium difficile egy, a természetben és az emberi bélrendszerben gyakran előforduló fertőző baktérium, amely a pszeudomembrános kolitisz, másnéven az álhártyás vastagbélgyulladás leggyakoribb okozója. A Clostridium difficile-fertőzés akkor fordulhat elő, ha a belekben túlzottan elszaporodik ez a baktérium.
Hogyan terjed a Clostridium difficile baktérium?
A Clostridium difficile baktérium a bélrendszerből származik, így a székletben is megtalálható. Legkönnyebben akkor alakulhat ki fertőzés, ha a szennyezett felület megérintése után a baktérium a szájba jut, ám a baktérium spórái a levegőben is életben maradhatnak, így növekszik a megfertőződés esélye. Az emberi fogyasztásra tenyésztett és háziállatoknál is gyakran alakul ki ez a fertőzés, ám sok esetben nem láthatók a betegség jelei. Egyes feltételezések szerint az állatokkal való érintkezés is felelős lehet a Clostridium difficile terjedéséért.
Sajnos a baktérium ellenáll a legtöbb tisztálkodó- és takarítószernek, alkoholos fertőtlenítőknek, illetve a közönséges antibiotikumoknak is.
A Clostridium difficile-fertőzés kialakulásának kockázati tényezői
Clostridium difficile-fertőzés bárkinél kialakulhat, ám néhányaknál nagyobb eséllyel. A fertőzés kockázatát az alábbiak növelhetik:
- más betegség kezelésére alkalmazott antibiotikumok hosszabb ideig való alkalmazása
- gyomor- és bélrendszeri műtétek
- legyengült immunrendszer
- immunszuppresszánsok alkalmazása
- krónikus vesebetegség
- krónikus májbetegség
- kórházban való tartózkodás
- savlekötők alkalmazása
- kemoterápia
- korábbi Clostridium difficile-fertőzés
- idős kor
A Clostridium difficile-fertőzés legjellemzőbb tünetei
A kialakult fertőzés fő tünete a hasmenés, ám az alábbiak is felléphetnek:
- hasi fájdalom vagy görcsök
- hányinger
- láz
- étvágytalanság
- kiszáradás
- véres széklet
- erős, kellemetlen szagú széklet
A Clostridium difficile-fertőzés tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Naponta háromszori vagy többszöri hasmenés, véres széklet, súlyos fájdalmak, illetve a tünetek több napi fennállása esetén forduljunk orvoshoz!
Hogyan csökkenthetjük a Clostridium difficile-fertőzés kialakulásának kockázatát?
Ugyan a Clostridium difficile baktérium a legtöbb tisztítószerrel szemben ellenáll, számos módon megakadályozhatjuk a fertőzés kialakulását és továbbterjedését:
- Ügyeljünk a rendszeres, alapos, szappannal és meleg vízzel történő kézmosásra. Ez különösen fontos a fürdőszoba használata után és étkezések előtt
- Amennyiben tehetjük, ne alkalmazzunk antibiotikumokat
- Tartsuk tisztán a gyakori igénybevételnek kitett területeket, például a fürdőszobát és a konyhát
- Gondoskodjunk használati tárgyaink, például telefonunk rendszeres tisztításáról
- Alkalmazzunk fehérítőt tartalmazó tisztítószereket, hiszen ez az egyik leghatásosabb módszer a Clostridium difficile baktérium ellen
- Erősítsük bélrendszerünket rostban gazdag és finomított cukorban szegény ételekkel, illetve probiotikumokkal és a bélflórát erősítő étrend-kiegészítőkkel
Ajánlott termékek:
Hogyan kezelhető a Clostridium difficile-fertőzés?
A Clostridium difficile-fertőzés speciális szájon át alkalmazott, vagy intravénás antibiotikumos kezelést igényel. Abban az esetben, ha valaki visszatérő fertőzéstől szenved, a széklet mikrobióta transzplantációjára lehet szükség az antibiotikumos terápia után. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a vastagbél érintett részének eltávolítására van szükség.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945014/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27158839/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27959316/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27350639/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20429659/
https://www.sciencedirect.com/clostridium-difficile